lemmikkien hammashoito

Pidä huolta lemmikkisi suun terveydestä

Lemmikkien suun terveyteen on viime vuosina alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota, ja nykyään suositellaankin kotihoitona koirien ja kissojen hampaiden päivittäistä harjausta tarkoitukseen sopivia hammasharjoja ja -tahnoja hyödyntäen.  Tällä sivulla kerromme yleisimmistä lemmikkien hammassairauksista sekä palveluista, joita näihin vaivoihin tarjoamme.

Lemmikkien yleisimmät hammassairaudet

Klikkaamalla osiot auki, saat lisätietoa lemmikkien yleisimmistä hammasongelmista, kuten parondontiitista, hammasmurtumista, hammassyöpymästä sekä maitohampaista.

Hampaan kiinnityskudoksen tulehdus on yleisin hammassairaus koirilla, etenkin pienillä roduilla. Ientaskuun kerääntynyt plakki ja hammaskivi altistaa ientulehdukselle joka yleensä hoitamattomana johtaa parodontiittiin. Parodontiitin pitkittyessä hampaiden kiinnityskudos löystyy ja lopulta hammas alkaa heilumaan. Ientulehduksen merkkejä ovat punoittavat tai verestävät ikenet ja pahanhajuinen hengitys.
Jos murtuma on pinnallinen eli hampaan ydin ei ole avoinna, voidaan hampaasta ensisijaisesti ottaa röntgenkuva. Hampaalle suositellaan pinnoitusta mikäli kuvassa ei havaita tulehduksen merkkejä. Jos hammas on tulehtunut, hoitomuoto on hampaan poisto tai juurihoito.
Hammassyöpymässä hammas alkaa syöpymään sisältä tuntemattomasta syystä. Sitä pidetään hyvin kivuliaana ja sen ainoa hoito on poistaa syöpyneet hampaat joko kokonaan tai kruunuamputaatiolla, aina tapauskohtaisesti. Hammassyöpymä todetaan kliinisen hammastarkastuksen ja hampaiden röntgenkuvauksen perusteella.
Maitohampaat vaihtuvat noin 3-7 kuukauden iässä. Pienten rotujen koirilla on yleistä että kaikki hampaat eivät irtoa itsellään. Jos pysyvä hammas kasvaa maitohampaan rinnalle eikä maitohammas heilu lainkaan, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja arvioida hampaan poiston mahdollinen tarve. Joskus maitohammas ohjaa pysyvää hammasta kasvamaan virheasentoon. Jos maitohammas katkeaa ja siinä on juurikanava esillä, se aiheuttaa kipua ja altistaa mahdolliselle tulehduksille. Katkenneet maitohampaat tulee aina poistattaa kiireellisesti.

Palvelumme lemmikkien hammashoitoon

Autamme sinua pitämään huolta siitä, että lemmikkisi hammashuolto pysyy ajan tasalla ja mahdolliset suun ongelmat tunnistetaan ja hoidetaan ajoissa. Lisäksi hoidamme kattavasti jo syntyneitä suun ongelmia alalle jatkokouluttautuneen eläinlääkärimme sekä hoitajiemme toimesta.

EmmiVet Oy | Eläinlääkärin palvelut lemmikeille

Esimerkkejä tarjoamistamme palveluista

Koirien ja kissojen hammaskivenpoisto tehdään ultraäänilaitteella jolla poistetaan kertynyt hammaskivi ja plakki ientaskuista sekä hampaan näkyviltä pinnoilta. Puhdistuksen jälkeen hampaat kiillotetaan siihen tarkoitetulle pastalla joka tasoittaa hampaan kiilteeseen tulleet pienet vauriot ja ehkäisee plakin muodostumista.
Röntgenkuvaus antaa merkittävää tietoa hampaiden ja leukaluun terveydentilasta, ilman röntgenkuvia ei voida arvioida niiden todellista terveydentilaa. Koko suun röntgenkuvaus on suositeltavaa aina hammashoidon yhteydessä, myös kaikki puuttuvat hampaat olisi suositeltava röntgenkuvata jotta voidaan varmistaa ettei leukaluussa ole puhkeamattomia hampaita.

 Yksijuuriset tai heiluvat hampaat voidaan yleensä poistaa ei leikkauksellisesti, eli ne irrotellaan käsi-instrumenteilla ja ientä ei tarvitse yleensä sulkea ompeleilla. Suurin osa hampaista kuitenkin ovat monijuurisia ja ne vaativat leikkauksellisen poiston, jossa käsi-instrumenttien lisäksi käytetään hammasporaa ja hampaat poistetaan juuri kerrallaan. Hampaan poiston jälkeen ien suljetaan sulavilla ompeleilla.